-

Каліка з острова Інішмаан (НАТРД)

16 листопада 2021, 19:00

Событие прошло!

Опис події

Прем'єра – 28 лютий 2020 року

Мартін Макдонах
КАЛІКА З ОСТРОВА ІНІШМААН
(«The Cripple of Inishmaan», 1996)
Трагікомедія. Вистава з антрактом
Переклад з англійської Євгена Марковського

Тривалість 2 год. 30 хв.

Постанова – Кирило Кашліков
Сценографія та костюми – Дмитро Разумов
Художник вистави – Олена Дробна
Хореографія – Олена Чучко
Художник по світлу – Максим Берюков
Звукове рішення – Владислав Тененбаум
Сценічна мова – Ганна Гринчак
Відео – Олексій Рабін, Андрій Рябін
Помічник режисера – Сергій Литвин, Світлана Роєнко

Дійові особи та виконавці:
Кейт – Наталія Кудря
Ейлін – Олена Стефанська
ДжонніПатінмайк – Михайло Аугуст, Віктор Сарайкін
Біллі – Захар Нечипор, Андрій Пономаренко
Бартлі – Олександр Валюк, Пилип Киселев, Владислав Мелешко
Хелен – Ірина Бучко, Аліса Тункевич
Малюк Боббі – Володимир Ращук
Лікар – Петро Сова
Матуся – Наталія Кудрявцева

Драма Мартіна МакДонаха
Жителі ірландського острівця Інішмаан майже відрізані від великої землі. У тісному світі людей, пригнічених важким побутом і власною обмеженістю, живе Каліка Біллі – відкритий і чесний хлопець, за яким доглядають сестри Ейлін та Кейт. Їхнє життя зосереджене на Біллі і на продуктовій крамниці, в якій вони продають горох, яйця, та льодяники.
Ейлін та Кейт розставляють консерви по полицях, чекають на Каліку Біллі, який повинен ось-ось повернутися від лікаря, але до них навідується Джонніпатінмайк, який за їжу розповідає усі новини острова. Входить Каліка Біллі, повідомляє, що з ним все гаразд, туберкульоз не підтвердився. Джонніпатінмайк розповідає найголовнішу свою новину – на острів приїжджає кіногрупа, яка шукатиме акторів для нового фільму.
Місцевий телепень Бартлі стоїть біля прилавка, розглядає льодяники, які перетрушує Ейлін. Біллі сидить на стільці, читає.
Бартлі розповідає, що він із сестрою Хелен скоро від’їжджають, і тому йому потрібно взяти з собою льодяників, переважно Mentos, Hubbabubba, ChupaChups, а Ейлін заперечує, що в наяв- ності тільки те, що перед ним. Біллі дізнається, що Бартлі та Хе- лен їдуть на кінопроби, і хоче поїхати разом з ними, але його запевняють, що каліка на борту це погана прикмета.
Тому Біллі вирішує сам попросити Малюка Бобі, котрий повезе Бартлі та Хелен, аби він взяв його з собою. Вночі, коли Малюк Боббі споряджає човна, до нього приходить Джонніпатінмайк, який намагається дізнатись подробиці щодо цього спорядження. Врешті-решт Малюк Бобі все ж таки погодився відвести на кінопроби і Каліку Біллі.
Сестри Кейт та Ейлін очікують на Каліку Біллі, який декілька місяців тому поїхав на кінопроби, але замість хлопця, з’являється Джонніпатінмайк, який розповідає найважливішу свою новину: Малюк Боббі тільки що причалив до берега і привіз молодих мандрівників назад. Точніше, привіз двох – Хелен і Бартлі. Сестри впадають у відчай. До них приходять Хелен та Бартлі, які розповідають, що Каліку Біллі взяли зніматися в кіно на головну роль.
Через чотири місяці жителі острова збираються подивитись фільм, в якому начебто знявся Каліка Біллі.
З розмови сестер Ейлін та Кейт стає відомо, як складалася доля Каліки Біллі буквально з першої миті його появи на світ, що з ним скоїли його батьки, дізнавшись про хворобу. І яку роль у подальшому житті Каліки Біллі зіграв Джонніпатінмайк, який теж дещо відверто розповів своїм співмешканцям.

*